2010 Dünya Mimarlık Günü Teması Açıklandı: “Daha İyi Kentler, Daha İyi Yaşamlar: Tasarımla Sürdürülebilirlik”

04 Eylül, 2010
28743
2010 Dünya Mimarlık Günü Teması Açıklandı: “Daha İyi Kentler, Daha İyi Yaşamlar: Tasarımla Sürdürülebilirlik”

Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan ve bu yıl 5 Ekim’de düzenlenecek olan Dünya Mimarlık Günü ve Dünya Habitat Günü temaları, Şanghay Expo 2010 teması olan “Daha İyi Kent, Daha İyi Yaşam”dan esinlenerek belirlendi.

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), 2010 yılı Mimarlık Günü’nün temasını “Daha İyi Kentler, Daha İyi Yaşamlar: Tasarımla Sürdürülebilirlik” olarak belirledi. Tema, daha iyi bir kent ve daha iyi bir yaşam için mimarlık ve tasarımın rolünü vurguluyor ve UIA’nın Aralık 2009’daki Kopenhag Zirvesi’ne sunduğu “Tasarımla Sürdürülebilirlik” bildirgesine referans veriyor. Bildirge, UIA’nın iklim değişikliğinin yapılı çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak veya tersine çevirmek konusundaki hissettiği sorumluluk üzerinde duruyor. Dünya mimarlarının tasarımları aracılığıyla çevresel etkiyi minimuma indirebilecekleri ve sürdürülebilir bir çevreye katkıda bulunabileceklerini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler ise bu yılki Habitat Günü’nün temasını “Daha İyi Kent, Daha İyi Yaşam” olarak belirledi. Bu temayla, eşitsizlikler ve farklılıkları azaltan, yoksul ya da zengin olsun, tüm kültür ve yaş grupları için konut sağlayan sürdürülebilir bir kentsel dünya için ortak vizyonun vurgulanması amaçlanıyor.

UIA Kopenhag Bildirgesi için tıklayınız.

Mimarlık Günü ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için:
www.uia-architectes.org

Habitat Günü ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için:
www.unhabitat.org