Diyarbakır’da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema Günleri

21 Aralık, 2012
22815
Diyarbakır’da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema Günleri

FİLM GÖSTERİMİ:

Ekümenopolis:Ucu Olmayan Şehir 

SÖYLEŞİ:

Mücella YAPICI (Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi) ve Murat ALÖKMEN (Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi) katılımı ile "Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm" konulu söyleşi düzenlenecektir. 

 

Diyarbakır’da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema Günleri,
“Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm”e odaklanan kapanış etkinliği ile sona eriyor

Diyarbakır’da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema projesi 26 Aralık 2012’de TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu işbirliğinde Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm başlığının ele alınacağı kapanış programıyla sona eriyor.

Program, 26 Aralık 2012 Çarşamba günü saat 18.00’da Mimarlar Odası Toplantı Salonu’nda İmre Azem’in Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir film gösterimiyle başlayacak. Film, “kentsel dönüşüm” adıyla yüzlerce yıllık mahalleleri yerle bir eden, insanları evsiz bırakan, İstanbul’u nefes alınamaz hale getiren sistemin yavaş yavaş nasıl örüldüğünü, altında yatan dinamikleri ve olası sonuçları gözler önüne seriyor. Alt yapı hizmetinden mahrum bırakılmış mahalleleri, yok edilen ormanları, siyasi kararlarla yaratılan yeni yerleşim alanlarını, göçe mecbur bırakılan ve kültürel birlikteliği yok edilmeye çalışılan insanları, değişim kadar değişimin altındaki dinamikleri de sorgulayarak, İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımı amaçlayan belgesel, kente makro ölçekte bir bakışı animasyonlar, grafikler ve özgün müziklerle destekliyor. Dünyada ve Türkiye'de birçok film festivalinde, üniversitede, mahallede ve kentleşme üzerine yapılan toplantılarda gösterilen, SİYAD En İyi Belgesel ödüllü Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir, belgesel sinemanın etkisi üzerine çarpıcı bir deneyim sunuyor.

Film gösteriminin ardından, seyirciler ve sivil toplum çalışanlarının katılacağı Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm başlıklı yuvarlak masa tartışması düzenlenecek. İstanbul Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen’in konuşmacı olarak katılacağı tartışmada kentsel dönüşüm modelleri ve Diyarbakır’da kentsel dönüşüm süreci tartışılacak.

Diyarbakır’da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema, Diyarbakır’da insan hakları alanındaki tartışma gündemlerini dünyanın farklı yerlerindeki benzer tartışmalarla ilişkilendirerek sivil toplum gönüllüleri ve çalışanlarıyla sanatseverler arasındaki iletişimi güçlendirme hedefiyle yola çıktı. Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından, Diyarbakır’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının ortaklığıyla gerçekleştirilen program, film gösterimleri ve yuvarlak masa tartışmalarından oluşuyordu. Kentte sivil toplum ve kültür sanat alanında çalışan kişi ve kurumları bir araya getirmek amacıyla tasarlanan etkinlikler, çocuk hakları, gençlik ve eğitim, kadın ve LGBT, insan hakları ve toplumsal adalet, kentleşme ve kentsel dönüşüm başlıklarına yoğunlaştı. Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen program, Diyarbakır’da sivil toplum çalışmalarının kültürel boyutuna katkı sağlamayı amaçlıyor.

16 Eylül 2012’de Sülüklü Han’da Ralf Christensen’ın dünyanın farklı kıtalarındaki sivil direniş öykülerini anlattığı Direniş Öyküleri belgesel gösterimi ile açılışı yapılan programda sırasıyla, 20-21 Eylül 2012’de ÇAÇA ve Göç Vakfı işbirliğiyle Çocuk Hakları, 6-7 Ekim 2012’de Diyarbakır Eğitim-Sen ve YG-21 Kent Konseyi Gençlik Meclisi işbirliğiyle Gençlik ve Eğitim, 12-13 Ekim 2012’de Kadın ve LGBT, 7-8 Aralık 2012’de ise Sarmaşık Derneği ve TİHV işbirliğiyle İnsan Hakları ve Toplumsal Adalet başlıklı etkinlikler gerçekleştirildi. 

-TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu
- Diyarbakır Sanat Merkezi  

www.diyarbakirsanat.org