Matra Mimari Projesinin Tanıtımı TÜYAP'ta Yapıldı

26 Mayıs, 2012
23771
Matra Mimari Projesinin Tanıtımı TÜYAP'ta Yapıldı

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Hollanda Berlage Enstitüsü ve Rotterdam Konut ve Kentsel Kalkınma Enstitüsü ile ortaklaşa yürüttüğü  Matra Projesi kapsamında yapılan “Yerinden Edilmişlerin İskanı: Diyarbakır’da Yeni Bir Belediye Sosyal Konut Hizmeti” çalışmalarının çıktıları paylaşıldı.

TÜYAP Diyarbakır 3. Kitap Fuarı’nda yapılan tanıtıma proje ortakları, ilçe belediye başkanları, mahalle muhtarları, kentteki meslek örgütleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile fuara gelen konuklar katıldı.

Berlage Enstitüsü’nden Martino Tattara, Matra Projesini üçü yerel olmak üzere beş farklı ortakla yürüttüklerini belirtti. Tattara, yaklaşık üç yıllık çalışma sonucunda oluşturulan projenin finansmanını Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlandığını söyledi. Tattara, “Sosyal dönüşüm ile yaşadığımız şehrin fiziksel değişimi sıkı bir şekilde birbirine bağlıdır. Bazı alanlarda zorla göç etmiş kalabalık nüfusun ekonomik ve politik iskana ihtiyacı olduğunu belirledik. Bunu yapabilmek için yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin kapasitesinin arttırılmasını üç pilot projeyle geliştirmeyi amaçladık” dedi. Tattara, projeyi gerçekleştirmek için gösterdiği çabadan dolayı Büyükşehir Belediyesine ve ekibine teşekkür etti. 

Rotterdam Konut ve Kentsel Kalkınma Enstitüsü’nden Ekonomist Jan Fransen, projenin sosyal, ekonomik ve fiziksel gelişimi aynı anda öngören bir proje olduğunu ifade etti. “Kalkınma insanla alakalıdır, bina yapmakla değil”diyen Fransen, “Elbetteki yeni binalar, altyapı çalışmaları insanlara daha iyi kalkınma sunacaktır Ancak Suriçi için öngördüğümüz şey sadece proje dahilinde binalar yapmak değil, iş imkanı sunacak alanlar yaratmaktır” dedi. Fransen, Diyarbakır’ın çok parlak bir geleceği olduğuna inandığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen de proje çalışmaları sırasında bir deneyim kazandıklarını ifade etti.

‘Surları koruyarak geleceğe aktaracağız’

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise “Kentin 8 bin yıllık deneyimini gelecek kuşaklara aktarmak boynumuzun borcudur” dedi. Diyarbakır surlarını Suriçi’ni Dicle Vadisiyle buluşturma çabası içine girdiklerini belirten Baydemir,  büyük mesafe kat ettiklerini kaydetti. Baydemir, şöyle devam etti:

“Şüphesiz kentimizin surlarının inşaası aşamasında insanlık kendini güven içerisinde hissetmeye ihtiyacı vardı. Diyarbakır surları 8 bin yıl boyunca Diyarbakırı korumakla kalmadı. Aynı zamanda geçmiş 20-30 yıllık travma döneminde surlar yine insanlarımıza güven verdi. Köylerinden, habitatından koparılan insanlarımız bir kez daha sırtını surlara verdi. Ve Diyarbakır surları onlar için bir kez daha sığınak oldu. Ancak hepimizin görevi bu surları koruyarak gelecek kuşaklara emanet olarak  aktarmaktır.”

Ulaşım Planı’na sirayet etti

Projenin yapım sürecinin Suriçi Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarıya eş zamanlı sürdürüldüğünü hatırlatan Baydemir, Koruma Amaçlı İmar Planı’nın bu uluslararası deneyimi de arkasına alarak sonuçlandığını söyledi. Suriçi ve Diyarkır Tren Garı’ndaki iki pilot çalışmanın sürdürülen Ulaşım Mastır Planı çalışmasına da etki ettiğini ifade eden Baydemir, özellikle Hafif Raylı Sistem ile ilgili tren garının dönüşümünde önemli bir çıktı verdiğini belirtti. Baydemir, projenin Diyarbakır’ı ikiye bölen ve kangrenleşen İstasyon Alanına yönelik çalışmada Bağlar ve Yenişehir’in buluşturma konsepti izlediğini söyledi. Baydemir, projeyle yerel yönetimlerin kurumsal kapasitesinin arttığını belirtti.

Proje ortaklarına teşekkür

Yerel yönetimler ile Mimarlar Odası’nın Kalkınma Merkezi’nin ortak bakış açısını paylaşmaktan memnun olduğunu ifade eden Baydemir, “Kentimiz artık sadece yerel deneyimini değil uluslarası deneyimle birlikte çalışma vizyonunu da bu projeyle başarıyla tamamlamıştır. Yaklaşık 3 yıl önce Rotterdam’da bu projeyi tartıştığımızda doğrusunu isterseniz geleceğe dair bazı soru işaretleri vardı. Bugün memnuniyetle ifade ediyorum ki bu proje başarıldı” diye konuştu. Diyarbakır halkı adına proje ortakları olan ve tüm ekibe teşekkür eden Baydemir, “Bu proje Dicle nehrine elbirliğiyle atmış olduğumuz bir taştır. Bu dalgaların değişim ve dönüşüme katkısına olan inancım tamdır” diye konuştu.

Mimari binealinde sergilenecek

Kentsel mimari tasarım projeleri yüzlerce proje arasında Ağustos 2012’ye kadar sürecek olan 5. Uluslararası Roterdam Mimari Bineali’nde sergilenmeye hak kazanan proje oldu.