ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİMİZLE VAN'DAYIZ

11 Nisan, 2012
27484
ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİMİZLE VAN'DAYIZ

Van ilinde yaşanan depremlerden dolayı binlerce yurttaşın yaşamı alt üst oldu. Bu durum en çokta çocukların hayallerini, oyunlarını alıp götürdü. Depremden dolayı nüfusun yarısından fazlası göç etmek zorunda kaldı, belki de hiç bilmedikleri şehirlere, alışık olmadıkları sokaklara. Geriye kalanlar ise soğuk kış şartlarında yaşamaya mahkum oldu. Çocuklar bu zorlu yaşamın kıyısında kaldılar, uzun kış mevsiminde hiç alışık olmadıkları su damlayan çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyorlar, kimisi de tutuşan çadırlarda can veriyor. Depremler soğuk, uzun kış mevsimi ve sürekli meydana gelen artçı sarsıntılardan dolayı her geçen gün yurttaşların yaşamlarını daha da zorlaştırmaktadır. Özellikle çocukların içinde bulunduğu psikolojiye dayanarak ne kadar çok yardıma ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Deprem mağduriyeti yaşayan insanların özelliklerini çocukların bakış açısı ve yaşama dair görme kültürlerini anlamak için onların penceresinden bakmamız ve anlam vermemizle ortaya çıkacağı aşikârdır.

Van'da yaşanan iki büyük deprem sonrası Van Belediyesi yurttaşlara daha hızlı ulaşımı sağlamak amacıyla 6 bölge oluşturmuş ve bu bölgelerde çadırlar kurmuştur. Bu çadırlar sosyal etkinliklerinde yapılacağı tarzda düzenlenmiştir. Her bölgede çocuklara ait özel çadırlar oluşturulmuştur.
Çocukların sosyal çalışmalarla desteklenmesi yaşanan travmaların aşılması için önem kazanmaktadır.
Proje kapsamında ilk etapta 4 bölgede 10 kişilik fotoğraf atölyesi açılacaktır. Atölyelerde 9-16 yaş arası çocuklar ile çalışmalar yürütülecektir. Bu çalışmada toplam 40 çocuk ile çalışma yapılacaktır. Proje, çocuklar için hazırlanmış atölye programı çerçevesinde teknik eğitim, çekim planları ve çekimler olmak üzere 3 aşamalı yürütülecektir. Yapılacak atölye çalışmalarında elde edilen fotoğraflar destek veren kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak sergilenecektir. Sergi sonrası elde edilecek gelir ise Van’daki çocuklara harcanacaktır.

 Eğitimin verildiği çadırda, eğitmen ve eğitime katılan çocuklar.

Eğitimler dört ayrı bölgede ve 40 çocuğa verilmekte.